Uudisrakennuksissa vaaditaan lain nojalla huomioimaan esteetön kulkumahdollisuus pyörätuolia käyttäville ja muille liikuntarajoitteisille. Turku on kuitenkin kerroksellinen kaupunki, mikä tarkoittaa sitä, että monissa vanhemmissa rakennuksissa esteettömyys ei toteudu. Tämä vaikeuttaa myös yleisötapahtumien järjestämistä siten, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua niihin.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA lainoittaa ja rahoittaa asuinkiinteistöjen esteettömyysremontteja. Tämä etu kuitenkin koskee vain taloyhtiöitä ja muita yhteisöasiakkaita. 

Turku voisi olla tässä asiassa samaan aikaan historiallinen ja edelläkävijä. Ehdotan, että kaupunki alkaa tukea yrittäjien teettämiä esteettömyysremontteja lupia käsittelevän työryhmän kautta sekä madaltamalla määräaikaisesti niitä koskevia lupamaksuja. Kaupunki voi myös selvittää muita mahdollisuuksia remontteihin kannustamiseen.

Useamman liiketilan saaminen esteettömäksi parantaisi myös kivijalkatilojen käyttöedellytyksiä ja mahdollistaisi myös pienempien yritysten perustaa liiketiloja Turun keskustaan. Näin keskusta tulee elävämmäksi ja saavutettavammaksi kaikille.

Työryhmä voisi käsitellä hakemuksia säännöllisin väliajoin, ja siihen voisi kuulua ainakin esteettömyyskoordinaattori, rakennusvalvonnan edustaja ja museoviraston edustaja. Näin eri tahojen lausunnot saadaan nopeasti, käsittely on sujuvaa ja ryhmä voi yhdessä hakea parasta mahdollista ratkaisua. Esteettömyys on mahdollista toteuttaa vanhaa vaalien, kunhan ratkaisut tehdään huolella.