Pääsin keskustelemaan Turun Eurooppanuorten, Eurooppalaisen Varsinais-Suomen sekä Schuman-seuran järjestämässä vaalipaneelissa Eurooppa-politiikasta. Se oli virkistävää, sillä tuntuu, että EU-linjoista keskustellaan ihan liian vähän niin vaaleissa kuin eduskunnassakin.

Suomen linja esimerkiksi vihreään siirtymään liittyvissä EU:n neuvotteluissa on ollut vastustaa kaikkea ja pelata näin itsensä ulos mahdollisuuksista vaikuttaa mihinkään. Usein nuiva linja ei ole myöskään edustanut koko hallituksen, vaan neuvostossa istuvan ministerin omaa kantaa.

Eduskunnassa taas oppositio on keskittynyt lähinnä haukkumaan valmiita päätöksiä ja kertomaan, kuinka paljon EU-jäsenyys meille maksaa ja mitä EU:n ei pitäisi tehdä. Tämä ruokkii ja antaa tilaa EU-vastaisuudelle, kun keskustelua ei koskaan käydä sisällöistä.

Me pystytään parempaan.

Seuraavalla hallituskaudella Suomen kuuluu olla aktiivinen neuvottelija ja yhteistyön kannattaja, ja eduskunnan käydä linjakeskusteluja neuvottelujen tueksi.