YLEn MOT-toimituksen selvityksen mukaan turkislobbauksessa käytetään monia virheellisiä väittämiä, joiden tarkoitus on saada ala näyttämään hyödyllisemmältä, kannattavammalta ja suositummalta kuin se todellisuudessa on. Virheet ja liioittelu liittyvät työllisyysvaikutuksiin, vientituottoihin ja alan tuottamaan verotuloon Suomelle.

Pakko myöntää, että lobbaus ja liioittelu on toiminut aika hyvin.

Korona-aikana turkisalalle myönnettiin kriisitukia eri reittejä yhteensä yli 31 miljoonaa euroa. Osa tästä tuesta annettiin Animalian mukaan jo ennen pandemiaa konkurssikypsiksi todetuille yrityksille, osa taas todettiin myöhemmin tukiehtojen vastaiseksi. Myös normaalivuosina alaa tuetaan maatalouden investointituilla, EU:n rakennerahoituksella ja muilla tuilla useiden miljoonien edestä.

Turkisalalla on myös näkyviä tukijoita. Muistatte ehkä ministeri Antti Kurvisen someposeeraukset turkishuutokaupasta, joiden jälkeen kävi ilmi, että hän on myös SagaFursin osakkeenomistaja?

Valitettavasti Kurvinen ja kumppanit ovat tehneet karhunpalveluksen koko alalle antaessaan ymmärtää, että tulevaisuutta on ja tukea löytyy. Näiden lupausten ja poliittisen tekohengityksen takia moni yrittäjä on tehnyt suuria investointeja kuolevalle alalle.

Yksi YLEn selvittämistä virheellisistä väittämistä liittyi alan hyväksyttävyyteen. FiFurin mukaan 50 prosenttia suomalaisista kannattaa turkistarhausta, kun taas Animalian laajemman kyselyn mukaan 80% vastustaa sitä. Jos jopa kepunuoret on kääntynyt vastustamaan turkiksia, kumpi luku kuulostaa uskottavammalta? Niinpä.

Ainoa reilu vaihtoehto sekä eläimille että ihmisille olisi lakata tukemasta mitään muuta kuin tilojen hallittua alasajoa ja kieltää turkistarhaus lailla.