Olen Turussa rakennus- ja lupalautakunnan puheenjohtajana, ja meidän päätöksissä näkyy usein sama kuvio: Kaupungilta haetaan lupaa purkaa rakennus, ja asiaa perustellaan sillä, että rakennus on huonossa kunnossa ja korjaaminen maksaa.

Minusta silloin pitää aina kysyä: Kenen vika on, että rakennus on niin huonossa kunnossa?

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennuksen omistajalla on velvollisuus pitää rakennuksensa terveellisessä, turvallisessa ja käyttökelpoisessa kunnossa. Suojeltuja rakennuksia koskee vielä tiukempi sääntö. Jos velvollisuutta ei noudateta, rakennusvalvonta voi antaa omistajalle sakon uhalla käskyn kunnostaa rakennus.

Tätä velvollisuutta on siis rikottu, jos koulurakennus on täynnä mikrobikasvustoa tai suojellun puurakennuksen ikkunat lahoavat kohta irti. Silti nämä ovat aitoja esimerkkejä, joilla meille on perusteltu purkuluvan tarvetta.

Tänään lautakunta myönsi purkuluvan Kupittaan koulutalolle, joka on alueen asukkaiden lahjoitusten turvin rakennettu vuonna 1957. Purkuun ovat joutuneet hiljattain myös esimerkiksi Pekka Pitkäsen suunnittelemat Suikkilan päiväkoti ja Pallivahan kirkko. Seuraavaksi listalle on tulossa monta muuta koulurakennusta, nekin suuri osa 60-70-lukujen tuotantoa.

Hyviäkin esimerkkejä löytyy: Tammikuussa onnistuimme suojelemaan Rettigiin kiinteistöön kuuluvan rakennuksen suojelumääräyksiä rikkovalta remontilta ja viime vuonna 1700-luvun tilan päärakennuksen Kaerlassa. Yhteen huonokuntoiseen puutalokohteeseen Linnakaupungissa on asetettu uhkasakkoja, ja samasta syystä kuvassa oleva Dynamon rakennus lienee pian tulossa meille käsittelyyn.

Kaikissa näissä peruste on, että korjaaminen olisi kallista ja hankalaa. Lain mukaan korjauskustannukset tai rakennuksen huonokuntoisuus eivät ole purkamisperusteita, mutta liian usein niitä kuitenkin käytetään sellaisina. 

Mielestäni tämä antaa väärän viestin: Anna rakennuksesi rapistua, hae purkua, rakenna tilalle uutta ja isompaa ja kääri voitot. Samalla rakentamisen päästöt kasvavat ja pahimmillaan menetetään kokonaisia vuosikymmeniä rakennuskantaa ja kaupungin kerroksellisuutta. Tähänkö haluamme kannustaa?