Tutkimusjohtajaksi Turun kaupungille valittu Timo Aro nostaa Turun Sanomissa esiin kiinnostavan tilaston: Turkuun muuttaa nyt enemmän väkeä Helsingistä kuin päinvastoin.

Aron mukaan Turussa viehättää edullisempi asuminen, sitä myötä panostaminen asumisen laatuun sekä yhteydet Helsinkiin. Muuttajat ovat erityisesti nuoria aikuisia, jotka saattavat tehdä osan työpäivistään pääkaupunkiseudulla.

Keväällä uutisoitiin myös, että korona-aikana ennustettu opiskelijoiden jääminen kotipaikkakunnilleen ei toteutunut, vaan yliopistokaupunkeihin muutettiin jopa enemmän kuin ennen.

Mitä tällä tiedolla sitten pitäisi tehdä?

Ensinnäkin asuntorakentamisessa pitäisi huomioida nämä ihmiset. Tällä hetkellä Turkuun rakennetaan paljon yksiöitä, koska niistä rakennuttaja saa korkeimman neliöhinnan. Etätyön yleistymisen myötä kuitenkin yhä useampi kaipaa ylimääräistä työhuonetta. Helsingistä edullisemman ja ”laadukkaamman” asumisen perässä muuttaminen tarkoittanee myös toivetta isommista neliöistä.

Yksiöillekin on toki edelleen tarve, mutta niitä tulisi kaavoittaa ja rakentaa etupäässä sinne, missä opiskelijat niitä tarvitsevat. Turku on kuitenkin leimallisesti opiskelijakaupunki, ja kyselyjen mukaan opiskelijat haluavat asua lähellä korkeakouluja.

Toisekseen liikkumista Helsinkiin pitäisi tosissaan helpottaa. On ihan ala-arvoista, etteivät VR ja Väylävirasto ole panostaneet ylimääräiseen bussivuoroon päärautatieaseman ja Kupittaan välillä remontin ajaksi. Myös muuten järjestelyissä on paljon parantamisen varaa. Tunnin juna on tulossa ja rataremppakin aikanaan ohi, mutta pelottaa, kuinka moni tässä välissä ehtii siirtyä pysyvästi autoilemaan tuota väliä.

Jutun lopussa Aro nostaa vielä tärkeän pointin: Turun seudun pitäisi itse uskoa potentiaaliinsa. Ihan valtuustossa saakka moni vastustaa kaupungin kehittymistä siksi, ”ettei tänne nyt kukaan kumminkaan muuta”. No, tilastot näyttävät toista, ja kehittyvänä kaupunkina voisimme olla vieläkin houkuttelevampi. Mun puolestani ainakin tervetuloa vaan kaikille!

Lue Turun Sanomien juttu täältä ja HS Turun täältä.