Turun musiikkitalon tulevaisuutta käsiteltäessä on hyvä huomata, että samalla puhutaan niin Turun Filharmonisen orkesterin tulevaisuudesta. Fakta on se, että orkesteri ei voi toimia nykyisissä tiloissa enää pitkään, eikä sopivia väistötiloja ole valmiina.

Musiikkitalohankkeen eteneminen kuitenkin hidastui tällä viikolla, kun SDP:n johdolla lautakunta palautti kaavan valmisteluun selvittääkseen lisää tietoa. Kaupunginhallitus ratkaisee huomenna, ottaako se asian omaan käsittelyynsä vai pysyykö palautuspäätös voimassa.

Musiikkitaloa on siis tähän asti hahmoteltu Itsenäisyydenaukiolle eli Kaupunginteatterin viereiselle tontille. Vaikka selvityksen perusteella se nähtiin parhaana vaihtoehtona, ei myöskään Itsenäisyydenaukio ole täydellinen paikka uudelle talolle. Haasteeksi muodostuu ainakin liikenne, ja talon alle jäävä puistotila tulisi kompensoida muualla keskustassa viheralueiden lisäämisellä. Näistä Turun SDP jätti ihan perustellut kysymykset jatkoselvityksen kohteiksi.

Ongelma on nyt vain se, että vaihtoehdot alkavat olla vähissä, ja samoin aika.

Yhtenä vaihtoehtona selvitettiin vanhan konserttitalon peruskorjaamista. Arvioiden mukaan se kuitenkin tulisi kalliimmaksi kuin uuden talon rakentaminen. Haastava on myös funkkistalon suojeltu sisäkattorakenne, jonka akustiikka ja koko eivät sovellu enää nykyisen laajuiselle orkesterille, ja suojelun vuoksi laajentaminen olisi vaikeaa tai vähintäänkin hyvin kallista. Vanhassa talossa on myös auttamattomasti liian vähän harjoittelutilaa – tällä hetkellä osa orkesterista treenaa toisinaan esimerkiksi pukutiloissa. Tätä vaihtoehtoa kannattavan pitäisi siis perustella, miten nämä ongelmat ratkaistaan.

Hämähäkkitontti eli Samppalinnan ja teatterin väliin jäävä parkkipaikka on yksi selvitetyistä vaihtoehdoista ja kiinnostava sellainen. Siinä kuitenkin ongelmaksi muodostuu tontin koko: Täysimittaisen konserttisalin ja muiden toimintojen mahduttaminen vaatisi, että rakennus louhitaan suurelta osin kallion sisään. Louhiminen taas on paitsi itsessään ekologista, tarkoittaisi myös ison palan haukkaamista Samppalinnanmäen puisto- ja metsäalueesta, jossa asuu vaikkapa muutenkin jo harvinaisia siilejä. Puistoargumenttien perusteella Itsenäisyydenaukiota vastustava ei siis oikein perustellusti voi kannattaa tätäkään vaihtoehtoa.

Kolmas esillä ollut vaihtoehto on Linnaniemi elin Turun linnan ympäristö, josta ollaan kaavoittamassa kulttuurin ja asumisen aluetta. Nykyisten satamatoimintojen siirtyminen alueelta pois kestää kuitenkin niin pitkään, että koko alueen kehitys pääsee alkamaan vasta noin vuoden 2025 paikkeilla. Näin ollen musiikkitalo voisi valmistua aikaisintaan 20-luvun lopulla. Tämä olisi auttamattomasti liian myöhässä orkesterin kannalta, sillä nykyinen konserttitalo on jo nyt kuntonsa puolesta jatkoajalla.

Erityisesti Linnaniemen vaihtoehto vaatisi orkesterille väistötiloja, joissa toiminta voisi jatkua rakennusvaiheen yli. Selvitysten mukaan kuitenkin näyttää siltä, että tällaisia sopivia tiloja ei tällä hetkellä kaupungista löydy, eli väliaikainen tila pitäisi sekin rakentaa tai remontoida. Uutta musiikkitaloa kritisoidaan jo nyt kalliista hinnasta, joten ainakaan vitkuttelu tai myöhemmin valmistuva vaihtoehto ei siihen auta. 

Pahimmillaan vitkuttelu ja säästäminen voi aiheuttaa sen, että orkesterin toiminta hiipuu kaupungista kokonaan. Huonokuntoiset tai välttävät väliaikaiset tilat eivät houkuttele ammattimuusikoita kaupunkiin, eikä mahdollista myöskään muiden tapahtumien järjestämistä sitten, kun se on taas mahdollista. Turun SDP sanoo haluavansa säilyttää orkesterin, mutta toisaalta ryhmä oli jo talousarviokäsittelyssä valmis säästösyistä lykkäämään musiikkitalon rakentamista. Mielestäni tässä on ristiriita.

Mitä ikinä kaupunginhallituksessa huomenna päätetään, toivon, että hankkeen kanssa edetään nopeasti. Turku on ja sen tulee olla elävä kulttuurikaupunki, ja sellainen tarvitsee ehdottomasti sekä filharmonisen orkesterin että erilaisiin elävän musiikin tapahtumiin sopivan konserttitalon. Toivon myös, että hankkeen taakse löydetään riittävä poliittinen enemmistö, jotta tulevaisuus on turvattu.