Torstaina YLEn vaalitentissä päästiin sivuamaan lyhyesti koulutusaiheita, ja kaikki olivat samaa mieltä siitä, että osaava työvoima ja tasavertaiset mahdollisuudet koulutukseen ovat Suomelle tärkeitä. Myös hallituspuolueet sanoivat, että nyt, kun taloudessa menee paremmin, koulutukseen voidaan taas panostaa – ja on jo panostettu. Sipilä jopa julisti, että Keskustalle koulutus on ykkösasia sitten, kun jakovaraa on. Kokoomuksen Orpo taas keskittyi kertomaan, mitä kaikkea koulutukseen ja tieteeseen on viime aikoina panostettu.

Kuulostaa siis pitkälti samalta, kuin vuonna 2015: Mitä tahansa puoluetta äänestämällä antaa äänensä koulutuksen hyväksi, eikö?

Niin paljon kuin tämän hallituskauden aikana olen vääntänyt koulutuksen rahoituksesta ja kutsunut hallitusta jopa koulutusvihamieliseksi, myös minä uskon näitä tyyppejä. Koulutus on varmasti heille tärkeä asia, eikä heidänkään tavoitteensa ollut leikata miljardia koulutuksesta ja tieteestä.

Sipilä tuli kuitenkin lausunnollaan paljastaneeksi  kahdella sanalla sen keskeisimmän kohdan, josta olemme eri mieltä:

“SITTEN KUN”.

Näille puolueille koulutus on siis tärkeä asia, mutta ei ensisijainen prioriteetti. Koulutus ja korkea osaaminen ovat vähän kuin luksusta, johon hyvänä päivänä on varaa, mutta josta voidaan pahan päivän tullen säästää. 

Uskon myös todella, että Orpo uskoo parantaneensa koulutuksen ja tieteen asemaa perustamalla hankkeita ja rahastoja sen tueksi. Henkilökohtaisesti en vain usko siihen, että rahoitusindeksien jäädyttämisellä ja sen jälkeen palauttamisella, leikkausten aiheuttamilla irtisanomisilla ja vaihtamalla perusrahoitusta erikseen haettaviin hankkeisiin päästään parhaaseen lopputulokseen. Samaa ovat sanoneet myös useat koulutuksen asiantuntijajärjestöjen edustajat pitkin kautta: Osa ajasta joka ennen pystyttiin käyttämään opetuksen ja tutkimuksen tekemiseen, menee nyt hakemusten täyttämiseen.

Mun mielestäni on epäreilu ajatus, että koulutukseen on varaa vasta sitten, kun talous on kunnossa. Se tarkoittaa sitä, että taantumassa koulunsa aloittavat lapset saavat eritasoista koulutusta kuin muut. Että muutamaan vuoteen ammatillisessa oppilaitoksessa ei tarjota riittävästi opetustunteja. Että opettajat ja tutkijat poltetaan loppuun ennen, kuin taas voidaan antaa lisää resursseja.

Koulutus ja tiede ovat sitä, millä Suomi voi kilpailla kansainvälisesti ja ratkaista suuria moderneja ongelmia. Siksi siihen pitää olla varaa aina, ei vain silloin, kun menee hyvin.

Jos olet samaa mieltä, tiedät, miten äänestää tänään.